söndag 26 januari 2014

2 000 000 lektioner senare

Om någon sagt till mig för fyra och ett halvt år sedan att jag skulle ha två miljoner visningar på min YouTube kanal skulle jag aldrig trott dem. Det är inte klokt vad undervisning med hjälp av Internet har ökat under de senaste åren. Idag finns det ingen matematik på gymnasienivå som du inte kan hitta förklarad på nätet. Att ta kontroll över sin egen undervisning och kunna hitta det jag behöver när som helst och var som helst, så länge jag har en Internetuppkoppling, är fantastiskt.

Behöver vi en skola med fysiska klassrum och behövs lärare nu när allt detta finns? Jovisst behövs både skola och lärare och det därför att skolan är så mycket mer än bara fakta och förståelse. Man behöver kunna mer saker än bara räkna matematik. Man måste lära sig problemlösning, utveckla samarbetsförmåga, initiativförmåga, kritiskt tänkande m.m. som är väldigt svårt att bara packa ihop i en fem minuters YouTubefilm.

Under dessa år har jag fått helt underbar feedback på det som jag gjort med denna kanal. Här kommer några kommentarer:

Måste tacka dig enormt mycket, jag pluggar naturvetenskap för att bli läkare och utan de här klippen skulle jag aldrig klarat mig till mvg nivå, du lär en grunden så bra att man kan bygga på resten själv! :D stort tack än igen ! :D  - dorel56

Mycket bra kanal! Tackar ödmjukast. Har klarat av Matematik A-E nu på 9 månader tack vare den här kanalen och boken "Matematik inför högskolan". Har lust att åka upp till Gävle och ge dig en ask choklad. Tack för en bra kanal i alla fall. – Alexander Ekholm

skulle bara vilja säga hur tacksam jag är för att du har skapat den här kanalen och hur mycket den har hjälpt mig genom mitt matte pluggande. Tack så in i nordens mycket!!!! <3 - GeggaMojjaaaaaaa

Måste säga att du gör ett förbannat bra jobb, efter att ha suttit sådär lagom koncentrerad på en 3 timmar lång mattelektion och inte fattat ett jotta, så är det sådär lagom bra att kunna gå in och kika på en 5 minuter lång video där man åtminstone får in det viktigaste! –Henrik Holmberg

Jag vet inte om du vet vilket bra jobb du gör! Jag går naturlinje, första året. De senaste två månaderna har jag legat på sjukhus och därför missat en hel del i skolan, bl a matte. Speciellt med Linjära Funktioner och Andragradsekvationer. Missat genomgångar osv. Imorgon har jag mitt första prov i matte B, och det enda jag har gjort är att kolla på vartenda klipp i spellistan "Linjära Funktioner". Jag kan säga att nu är jag on fire, känns hur bra som helst inför provet. Det enda jag är rädd för är att du ska tappa motivationen för att lägga upp filmer. -TheFCBayernMunchen

Ja, vad säger man … HELT UNDERBART känns det att läsa sådan.

Förutom detta så får man en hel del statistik från Google när man har en YouTube kanal och här kommer lite sådan och lite intressanta slutsatser man KANSKE kan dra av denna statistik.

Detta är Matematik EKG:t för Sverige

Det man ser är att i december och maj så är det rejäla toppar av visningar på min sida. Detta stämmer bra med att det är nationella prov i matematik under dessa månader. Tänk om man kunde få elever att börja plugga två veckor innan de nationella proven och inte bara ett par dagar innan. Antagligen skulle vi se rejäla förbättringar av elevernas betyg.


I statistiken ovan kan man utläsa att tjejer pluggar mer matte upp till 18års ålder än vad killar gör. Så att tjejer får bättre resultat i skolan är antagligen av den anledningen att det helt enkelt pluggar mer.

En intressant sak är åldern mellan 45-54 är så överrepresenterad om man jämför med de andra åldrarna (förutom 13-17). Det kan bero på att det finns en del mattelärare som använder mina filmer men jag tror att det också finns en hel del föräldrar som använder mina filmer för att hjälpa sina tonåringar. För man är väl en ca 45-54 år när man har tonåringar i huset? Detta får mig att tänka på hur lite man debatterar föräldrars engagemang i kombination med hur bra en elev lyckas i skolan.  

Jag har mycket mer funderingar gällande detta men det kan vi ta en annan gång.

Jag vill avsluta med att tacka alla som gett mig så fin feedback på min YouTube kanal och hoppas att den kommer att vara till nytta så länge YouTube existerar i denna föränderliga värld.


/Mikael Bondestam

1 kommentar:

  1. Du gör verkligen ett fantastiskt arbete på Youtube! Skulle du även vara intresserad av att tjäna pengar på det du delar med dig av?

    Kika gärna in på www.kursgallerian.se för att se om det är något för dig!

    SvaraRadera